Blog

Měníme obyčejné dny v zážitky

Přečtěte si jako první, co je nového

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Ludmila Holmoková, IČ:617 105 39) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.

Tak jak potřebuje člověk k životu lásku a radost, potřebuje i krásu. Potřebuje ji vnímat i tvořit, protože, jak vnímání, tak tvorba, zušlechťuje jeho myšlení a celou lidskou bytost, zatímco opačné vjemy vyvolávají záporné reakce.

O životě v Hovoranech často vyprávěla Marie Esterková z čísla 212 narozená v roce 1917. Na slováckém roku v Kyjově v r. 1983 vyprávěla jeden ze svých půvabných příběhů:

Kroj kyjovský ženský
Je na něm nejpozoruhodnější výšivka. Rukávce a límec černě vyšité, lemované černou krajkou, zvanou "smrťová". Kordulka černá brokátová, červeně zdobená. Sukně vlněná červená, žlutobíle vyšívané kvítky. Fěrtoch pestře vyšitý, čepeček barevně zdobený korálky a flitry. Doplňuje šátek - "turčák", který se uvazuje přes čepec.

Příchozí, kteří do některých míst Slovácka zavítají v době cirkevních svátků, upoutají zejména kroje. Ty jsou také nejnápadnějším určujícím znakem jednotlivých národopisných oblastí.

Národní kroj - hrdost národa
Co je kroj? Slovník spisovné češtiny tento pojem vysvětluje jednoduše - oděv charakteristický pro určitý kraj. Podrobnější zprávy o kroji venkovanů se obecně spojují s dobou osvícenství, tj. s polovinou 18. století, kdy vzdělané kruhy obracejí svou pozornost vlivem filozofie trochu k lidu. Je třeba vědět více o lidu,...

Co paměť sahá, jsou tvarohové koláče v Hovoranech pečivem, bez něhož se neobejde žádná slavnostní příležitost. Nechybí při šlahačce, o hodech, Vánocích, svatbách, oslavách narozenin, větších křtinách, pohoštěních po pohřbu, při otvírání významných veřejných budov či sportovišť, návštěvách důležitých osobností, uvedení nového faráře do úřadu apod.

Hovorany jsou jedna z obcí hodonínského okresu, jenž patří do oblasti nářečí východomoravského, náležejícího k slovenskému dialektickému vlivu, který prolíná velkou částí jižní a jihovýchodní Moravy.

Pověstí na moravském Slovácku není mnoho. Málo pověstí je i v Hovoranech. Snad je to i tím, že nadpřirozené bytosti, které se v bajkách a pověstech obvykle vyskytují, neměly v našem regionu pro své čarodějnické reje vhodné prostředí. Nejsou tu zříceniny hradů a tvrzí, močály a nepropustné lesy. Když se v Hovoranech začalo dolovat uhlí, objevily se...

© 2017 Hovoranský hrozen, 696 12 Hovorany. Tel: 723 006 394 . Email:hovoransky.hrozen@gmail.com                                        
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky